Friday, November 2, 2012

A case about mak mertua-menantu

hai, Assalamualaikum.

Emak is people yang lahirkan kita, besarkan kita. and yes, siapa yang tak pernah kena marah dengan mak. ye dak?

Kalau kita buat salah je, ade je mak nak complain and tegur. itu untuk kebaikan kita jugak kan.
but untuk kes hari ini i nak cakap pasal mak mertua and menantu. and untuk kes macam ni menantu tersebut haruslah perempuan.

Sebab selalunya mak mertua ini tak akan ada masalah sangat dengan menantu lelaki. or kalau ade pon, terus cakap kat anak perempuan dia. "Mak tak minat sangat lah perangai laki kau tu bla, bla, bla..."

Tapi kalau menantu perempuan, mak tersebut tak akan cerita kat anak lelaki dia suruh ubah perangai isteri. well, it happens in movies, but i don't think in reality pon orang apply method yang sama. i don't know. sepanjang pemerhatian.

What mother-in-law akan buat is cerita semua pasal keburukan menantu tersebut kat anak perempuan dia yang lain. you see, mak mertua tak akan direct marah menantu in the face. sebab, entah, maybe diorang ade feeling yang menantu tersebut akan panggil mak mertua yang jahat kot. ibu mertuaku.

And teruk lah kalau benda macam ni tak disolvekan secepat yang mungkin. the menantu akan diblame. and akan dipandang serong oleh anak2 kepada mak tersebut. Lagi seksa bila semua orang kutuk dia belakang, bila berdepan jadi awkward tak banyak cakap. well, dalam kes ni dia tak dapat nak defend diri sebab dia tak diberitahu pon dia actually ade buat salah.

who should we blame? entah, but nak jadi menantu yang perfect di mata ibu mertua is very susah.

the end.

2 comments:

  1. errk. mak mentua kau apa khabar?

    ReplyDelete
  2. choi lah. mak mertua sihat kot. alhaamdulillah.

    ReplyDelete

Bingkiskan apa sahaja. Supaya aku tahu apa pikir kamu ke aku.