Wednesday, April 6, 2016

Pondan

Teman mak hantar adik g tuition, dia boleh bukak topik paling random, 'kalau katalah nt mak mati, bagi tak abah kawin lain?' Mirah jawab dengan juraian air mata. Very pondan, i know.  But by just having the thought yang org paling kau sayang nak pergi, i cannot laaa. Lepastu dia pujuk dengan pasemboq padang kota yang ya Allah, cannot resist. [色][色]

Thursday, March 10, 2016

Dia tanya aku tadi kenapa hang suka kat dia.

Lepas tu aku tanya dah kenapa hang suka Mira.

Lepas tu dia tunjuk hati dia.


~Awwhhh lagi.

Hilang

Sometimes, people can go missing right before our very eyes.

Sometimes, people discover you, even though they've been looking at you all the entire time.

Bila kita hilang every once in a while, I guees orang yang temukan kita mesti selalu ada tempat istimewa dalam hati kita. Kan, ija?

To love is not to own

I guess if I do have any advice, it would be to keep in mind that to love is not to own. Mencinta tak bermaksud memiliki, gituuu. 

I think it's always a good idea to ask yourself whether or not you need this person to love you back for it to be real. 

If you still are able to love that person, even when that person doesn't love you back, then that's the kind of love that I find admirable. 

I find it admirable when a person only wants what is best for the other person, no matter if he is with that other person or not.
- Anwar Hadi

Sunday, March 6, 2016

He had me at Assalamualaikum

6 March 2016. Hari ni kena mark as one of memorable moments dalam diari hidup seorang amirah.

Khamis haritu, ija cerita dia satu tempat intern dengan Zikri. Lepas dengar ija cerita semua benda, its just strange yang aku tak selalu react macam mana selalu aku react bila dapat tahu ada orang suka aku. Ya Allah perasan macam ramai orang suka pulak. Hehe. Selalunya aku akan tanya, kenapa dia kena suka kat aku?

Tapi dengan zikri tidak. Lepas cakap telefon dengan ija, i literally cried sebab terharu dia cakap dia suka aku pakai spec mata. Lepastu dok ingat balik when is the last time we met. Aku mengaku la aku pernah ada crush kat dia sebab dia tinggi. Tinggi dia 183cm kot =)

Oh, kenapa menangis? Sebab dari dulu dok tanya orang, aku okay pakai spec ke tak? Dalam banyak2 jawapan, Zikri punya jawapan adalah yang terbaik. Dan part yang paling nak terharu ialah, aku tak perlu tanya pon dia dah bagi jawapan dia!

Okay, so semalam aku pergi tidur rumah ija, lepastu pagi tadi aku hantar ija pergi kerja, dapat jumpa dia lepas 2 tahun tak jumpa. Takdelah exactly 2 tahun, setahun lebih lepas diploma, 2014. Time tunggu dia kat tempat parking jantung dupdap2 tak tipu.

Lepastu dia jalan dengan baju office yang sangat smart style dan oh my eyes melt seeing him like that. He starts his conversation with Assalamualaikum. He had me at Assalamualaikum. Ini dah melting teruk dah.

Lepastu pergi kantin sembang2. Ada satu part lagi dia cakap, ingatkan dah tak boleh jumpa dah. Awhhhh~

Thursday, January 14, 2016

Agony

I thought it will be something worse.

Worse than the total agony of being in love?

- Love Actually.


Saturday, December 26, 2015

Here nor There

You belong neither here nor there. That's how you'll always be- not quite in between, not near anywhere. Only always, in the way.
- Lara Hassan

Most Beautiful

At that time, I forgot the burden on your shoulders, how I do not live in this world alone. I thought I was at my ugliest form but there you were, with that loving glance. You told me that underneath the eyeliner and mascara that they masked on my face, the world only needs the voice of kind hearts spreading like good poison. To run through the veins of the afraid ones, just so they know they can be whatever they want and not be afraid of the unknowns. At that moment, I can't help but to think that you are the most beautiful broken piece I have ever encountered in my life.

- Arlo; Most Beautiful

Something

"I hope something happens. I don't want to wait here for nothing. I want something from you and you know that."

"How can I give you that when you are not important enough?" He said.

It felt like a punch in my throat. Terrible, terrible agony. And if that agony is a forest, I would burn it and set him in fire if i need to.

-AM

Friday, December 25, 2015

Kisah Lima Sekawan

Aku mula sambung belajar kat UiTM Bertam ni sejak September 2014, baru setahun kat sini tapi tahun depan dah nak habis belajar. InsyaAllah. Dan dekat dalam kelas, cuma ada 5 orang budak penerapan yang dari diploma. 4 perempuan dan sorang lelaki. Disebabkan semua orang adalah lepasan matriks dan asasi dan form 6, maka diorang dah sekelas dan berkawan sejak Part 1. Kami yang masuk terus lonjak ke Part 3 ni berkawan lah antara kami-kami sahaja.

Lima orang kami ini, Nicky, Maryam, Larissa, Amirah, dan aku. Masa Part 3 tak adalah rapat sangat. Tapi sejak hujung semester 4 sampai ke semester 5 ni, kemana sahaja kami berlima ja. Tak ada orang lain. bilik aku dengan Amirah dah jadi bilik kedua Maryam dengan Larissa. Kami ni memang jenis berkawan yang kena lengkapkan each other. Tak boleh nak sentap-sentap, gaduh-gaduh, sebab kami cuma ada each other. Haha.

Thank God yang semua orang memang okay dan jenis tak ada mudah sentap punya orang. Cuma ada la selisih faham sikit-sikit. But that's life, eh? Aku glad berkawan dengan semua diorang ni. Walaupun aku cuma berkawan dalam circle yang small, tapi banyak yang aku dapat belajar. Yang mana salah diambil pengajaran dan mana betul tu jadikan lah ikutan dalam kehidupan seharian.

Rasa sedih nak berpisah tu masih belum ada sebab next sem nak praktikal, dan kebetulan dapat pulak dekat tempat yang maha dekat. Kalau dah habis pon mungkin takkan sedih sangat sebab dorang duduk dekat Penang je kot. Haha.

I'm glad to call them my friends. Through thick and thin dorang ni ada. Cumanya Amirah, Maryam dan Larissa semua ada boyfriend. Every night bergayut, kalau kau kat tempat aku, kau rasa apa? Haha, nehiii aku tak sedih tak jealous tak insecure pon okay. Aku akan baca Quran sorang-sorang kat bucu meja. Aku pon ada kekasih jugak lah. HAHA!

Thursday, October 22, 2015

Silence

"Why do you love me?"

"I don't know."

"I'm not worth to be loved."

"Why?"

And the silence surrounds.

(Via twitter)

Thursday, September 24, 2015

I lived in a peculiar world, she said, in a place where reality ends and fiction begins. Maybe that's why I love you. -Michael Faudet

Thursday, September 17, 2015

The excuse

What are worse than real breakups? Breakups without explanations that are filled up with disappointments and letdowns.

There's no warning. It's usually when things were getting good, he slows down. You know it's happening, but you choose not to believe it.

You make excuses for him when all that you really do is lying to yourself. "He's busy", "He's tired". You want to stop but you can't.

The hope is still there. And that what makes you want to still give it a try.

Then, just like that, he's gone. No explanation, nothing. It makes you wonder, "Am I not worth it?" You think you deserve an explanation.

And when you reach this point, you're the crazy one. You try to move on but with no closure, no event to blame it on, it's bloody difficult.

The wonder what went so wrong drives you crazy. You reread all the conversations you had with him, you want to know what was your fault/s.

You read countless articles that say it's not you, it's him. You go asking for your friends to convince you that you did nothing wrong.

But do you? If you did nothing wrong, why it keeps happening? There must be something wrong somewhere with you.

The saddest part is, you won't be able to get it over until you meet someone new. And the hanging kills you inside.

You envy those in actual defined relationships. Relationships that at one point, both of you believed that they were worth it.

There was time invested and feelings shared. And there can be a cause attributed to the break up. He cheated, he found someone else, etc.

At very least, there was a definitive "I want to break up" from one or both of the members in the relationship. And you want that. A reason.

You long for that simple cause and effect. You want to be done with what did you do, what did you say, why do you suck so much.

Sure, it's the easiest way out. But it's disrespectful and insulting. It makes the receiver feels humiliated and worthless.

It's not a boy/girl thing; it's just not something a human should do to another human.

If you cared about the person enough to invest even the slightest amount of your time, give them the explanation that they need.

Give them something to blame it on for their own sanity. And you won't feel so guilty too, that's for sure.

Some things are better left untold and unexplained but some people crave for that explanation; of what they did wrong. Let them have it.
-AB

Tuesday, June 16, 2015

What am I to you?

Sebab last awak call tadi, my heart still beats for you. Only you sayang.

Wednesday, June 3, 2015

Mak aku pernah cakap. Lelaki sekarang ni takde la nak pandang rupa sangat kat perempuan ni. Lelaki lagi suka perempuan yang independent tahu buat kerja2 rumah pastu boleh bahagi masa dengan kerja dengan anak lagi. Mak la cakap.

Sunday, March 22, 2015

Mee goreng

Dua benda je yang aku buat sekarang.

Sama ada aku buat semua benda gila-gila,
Untuk lupakan dia.
Atau aku selalu termenung,
Sebab teringatkan dia.

Hari ni termenung terkantoi dengan Myra.
"Teringat kat Syah ke?" kata dia.

Terus aku senyum hambar. Dan mee goreng yang aku makan ni apesal ntah terus rasa tawar. =|

Wednesday, March 18, 2015

Mimpi lagi

Orang kata kalau kita mimpi pada seseorang tu, itu tandanya dia tengah rindu kita.

Jadi nak tanya ni, awak ada rindu saya ke awak?

Hahahahahhaha.
Woi, kau kata nak move on Amirah!

*tampaq diri sendiri 5 kali*
Tolong, hadapi realiti.

Saturday, March 14, 2015

History

Otak aku dah mula create satu folder baru. Aku namakan folder tu History. Aku paste semua benda yang ada kamu. Dan aku simpan jauh. Cukup jauh untuk buat aku tak cari lagi.

Ceritanya sekarang otak dah boleh move on. Hati, kau bila lagi?

Friday, March 13, 2015

Hati

Aku baru dapat baki hati aku hari ni. Aku bagi dua tahun lalu. Dia baru pulangkan tadi. Sekarang biar aku simpan dulu hati ni. Takut kalau sakit lagi.

Tapi kalau awak ubah fikiran, nah sy bagi lagi. Saya dah cuci. Harap perasaan tu masih sama lagi.

Saturday, August 30, 2014

Kau tahu perasaan tu?
Bila kau kawan, tapi laki tu confess kata suka kat kau.
Dari sem 1.
Ahh jem.